Zgodovina Judo kluba Ravne na Koroškem

Začetki juda na Ravnah na Koroškem segajo v poletje 2003, ko so v družini Gabrovec razmišljali o širitvi juda iz Slovenj Gradca v Mežiško dolino. Že septembra je trener Željko Gabrovec organiziral prvi začetniški tečaj na OŠ Koroški jeklarji.

»Tam me sprejel takratni podravnatelj g. Janko Plešnik. S predstavitvijo juda in prvega tečaja juda na tej šoli nam je odprl pot. Prvi trening sem izvedel z Igorjem Bukovskim, fantom, ki sem ga naključno 'pobral' na ulici. Po predstavitvi juda otrokom se je v prvi tečaj vpisalo 17 tečajnikov. Naslednje leto smo z Emilom Fekonjo in Vladom Krpanom ustanovili Judo klub Ravne na Koroškem,« se začetkov spominja Željko Gabrovec. Zanimanje za judo je raslo in tako so bile sekcije in kasneje klubi ustanovljeni še v Mežici leta 2005 in na Prevaljah 2010.

Z dobrim delom je klub pod vodstvom predsednika Emila Fekonje in trenerja Željka Gabrovca vzgajal prve generacije judoistov v Mežiški dolini in dosegal prve vidne uspehe. »Skozi leta so ravenski judoisti osvojili naslove državnih prvakov v vseh starostnih skupinah od mlajših dečkov do mladincev, v članski konkurenci pa smo dvakrat imeli podprvaka. Dvakrat smo bili drugi in enkrat tretji v drugi ekipni ligi. Reprezentante smo imeli v kadetski in mladinski izbrani vrsti Slovenije,« o uspehih pove prvi in dolgoletni trener JK Ravne Željko Gabrovec.

Mladi ravenski judoisti so postali vidni tudi izven Slovenije

  • Blaž Fekonja je kot kadetski državni prvak, nastopil na Evropskem kadetskem prvenstvu leta 2010 v Teplicah na Češkem.
  • Tanja Anželak je bila kadetska državna prvakinja v letu 2014, nastopila je na Evropskem kadetskem prvenstvu v Sofiji v Bolgariji 2015, istega leta je osvojila 9. mesto na olimpijadi mladih v Tbilisiju v Gruziji.
  • Aljaž Gostenčnik je poleg dveh naslovov državnega mladinskega prvaka leta 2016 in 2018, nastopil na evropskem mladinskem prvenstvu v Mariboru leta 2017 in istega leta še na svetovnem prvenstvu v Zagrebu. Leta 2018 je nastopil na evropskem prvenstvu mlajših članov v Gyoru na Madžarskem.
  • Luka Plaznik in Žan Gostenčnik sta klubsko ime ponesla v judo kate, državna prvaka v katame-no-kati sta postala v letih 2018 in 2019, v katame-no-kati-1G pa sta bila srebrna na evropskem pokalu, ki je potekal v sklopu evropskega prvenstva v Kopru leta 2018. Nastopila sta še na svetovnem prvenstvu v Cancunu v Mehiki, kjer sta osvojila 5. mesto.

Pomemben mejnik v delovanju kluba je pridobitev namenskih prostorov z dograditvijo športnega objekta DTK, kjer je bila s posluhom Občine Ravne na Koroškem leta 2012 poleg namiznoteniškega centra zgrajena tudi današnja borilnica. Mladi judoisti imajo danes na Ravnah res odlične pogoje za delo, saj športni kompleks ponuja tudi bazen, savno in zunanje športne površine. S sekcijami je JK Ravne prisoten tudi na osnovnih šolah na Prevaljah, na Lešah, v Mežici, s šolskim letom 2019/2020 pa smo z judo vrtcem in začetniškim programom za judo navdušili tudi otroke v Kotljah.

Jeseni 2018 je klub dobil novo vodstvo. Predsednik Uroš Kresnik v svoji viziji delovanja poudarek namenja povezovanju z judo klubi v koroški regiji in krepitvi sicer zglednega sodelovanja s partnerji in podporniki juda v Mežiški dolini. Pod vodstvom glavnega trenerja Roberta Mesariča in s podporo razvojnih projektov v okviru Judo zveze Koroške, razvijamo nove programe za nove ciljne skupine in medsebojno usklajujemo pristope pri delu z mladimi judoisti.

Organiziranje tekmovanj

Leta 2007 je bila klubu prvič zaupana organizacija državnega prvenstva za starejše dečke, do leta 2017 smo organizirali državna prvenstva za vse starostne kategorije, od mlajših dečkov do članov, z izjemo srednješolskega prvenstva.

Od leta 2008 na Ravnah organiziramo Pokal Guštanj, ki šteje za uradno tekmovanje JZS v kategoriji mlajših dečkov in deklic, do 12 let in v Mežiško dolino pripelje mlade športnike iz številnih držav.

V letu 2019 smo na Ravnah gostili tekmovanje Kata 5 držav, na katerem so se pomerili tekmovalni pari iz Švice, Avstrije, Nemčije, Hrvaške in Slovenije, ki je predvsem po zaslugi koroških judoistov in judoistk, osvojila ekipno zmago.